Mitől lesz jó fotós valaki?

Férfi portré szabadtéren - Csepel Művek

Mitől lesz jó fotós valaki?

A jó fotós és a népszerű fotós…

Manapság nagyon sokan foglalkoznak hazánkban fotózással.

Nagyon sokan tanulják ezt és nagyon sokan hobbysták, akik vesznek egy fényképezőgépet (akár a legdrágábbak közül) és mivel gépük van, fotósok.

Ki bírálja felül ezt? Ki mondja azt, hogy te valóban profi fotós vagy, vagy csak egy a sok önjelölt “XY Photography” közül…

Egy akkreditált vagy egy OKJ-s végzettség után valóban jó fotós vagy-e? Vagy a gyakorlatod tesz azzá, vagy a felszerelésed? Vagy talán az, hogy különböző marketing fogásokkal a kollégákat megelőzve kapsz sok munkát?

Van hozzá tehetséged? Vannak kapcsolataid? Van lelked hozzá? Van látásmódod? Profi a technikai tudásod?

Lehet-e valaki polihisztor? Vagy csak az a jó fotós, aki egy területen mozog profin, pl. az esküvő fotózásban, vagy a babafotózásban, stb…

Megannyi kérdés, a válasz összetett.

Sok fotóst és fotográfust ismerek, és sokakat, akik ebből élnek (ebből élnek jól, és olyanokat is, akik ebből is élnek, meg másból is.)

Vannak, akik önreklámok által és egy-egy kisebb baráti közösség által futtatva NAAAGY fotósok. Vannak, akiknek rengeteg lájkolójuk van mesterségesen duzzasztott facebook oldalaikon. Vannak, akiknek csak egy igazán jól SEO-zott weboldal hozza meg a dicsőséget.

Vannak, akiknek az ismerősi körben baráti áron elvégzett munkák jutnak, rosszabb esetben egy üveg borért, vagy egy ebédmeghívásért.

Persze vannak igazán jó fotósok, akik tanulták is a szakmát, és óriási gyakorlattal rendelkeznek, tehetségesek, egyediek,

többnyire egyedi utómunkát, retust, effekteket használnak. Ebből van a kevesebb.

Sok jó fotós van, és sok a tehetőséges, de nagyon sok az átlagos, vagy középszerű, és nagyon sok a kezdő és amatőr is, és azok akikből valami miatt sosem lesz JÓ fotós.

Az, hogy valakinek saját műterme van, az nem jelenti értelemszerűen, hogy ő vérprofi, és ha nincs egy másiknak, az sem jelenti azt, hogy ő pedig nem jól fotózik.

A weboldalak és a referenciák azért jól navigálják a keresgélőket és a laikusokat is, milyen az adott fotós látásmódja, eszköztára. Mi az a produktum, ami kijön a kezei közül.

Ismerek olyan fotóst is, akinél az üzleti alapok a legmeghatározóbbak, mindent beáraz, minden munkával töltött percet, minden plusz ráfordítást, minden egyes plusz képet, és még a kiszállást is bőségesen felszámítja. Igen…ez üzlet. Nem kevés költséggel és befektetéssel. De vajon az lesz a megrendelőnek a szimpatikus, aki még azért is külön pénzt kér, hogy indulás előtt felhúzta a cipőjét?

Kedves Fotóbarátok!

A fotózás élmény, a fotó örök emlék, igazi és szép emlék.

Mindenkinek ajánlom, hogy szubjektív véleményemet megfogadva, vagy félretéve készíttessen magáról, családjáról fotókat, mert nagyszerű dolog, és kiváló ajándéknak is!

Gondolataimat egy pár (természetesen) saját  fotóval zárom:

Kültéri férfi portré Glamour portréfotó Divat fotó Vizes fotózás Testfestés

© Copyright Takacsferi.hu +3630/407-78-43